Energideklarationer, energibalansberäkning, energioptimering

Varför göra en energideklaration?

Det finns en lag om energideklarationer som började gälla 2006. Syftet är att få en överblick av byggnadens energiprestanda. Hur mycket energi gör den här byggnaden av med. Är det en bra byggnad eller är det en dålig byggnad. Byggnaden kan få en bokstav mellan A till G där A är bästa energiprestanda.

Vem får göra en energideklaration? För att få göra en energideklaration ska man vara en certifierad energiexpert. Det är boverket och lagen som sätter upp kvalifikationerna för en energiexpert. Sedan kontrollerar en tredjepartsorganisation energiexpertens kunskaper. Vi har en energiexpert som är certifierad enligt K kvalificerad nivå som är den högsta nivån.

När måsta man göra en energideklaration? Du som har en byggnad som besöks av allmänheten eller hyr ut den behöver alltid ha en giltig energideklaration. Den är giltig i 10 år från datum då den gjordes. Den som ska sälja sin hus behöver också ha en giltig energideklaration när deras hus är ute till försäljning.

För att upprätta en energideklaration måste ett platsbesök i byggnaden genomföras för att se vad som kan göras för att energieffektivisera byggnaden. Man kontrollerar bl.a klimatskalet, fönster, dörrar, isolering, ventilationssystemen, uppvärmningssystemen, belysning m.m. Ibland är det dom som brukar byggnaden som gör att den förbrukar mycket mer energi än den borde.

Alla de här olika sakerna är sådant man tittar på för att se om det går att ge ett förslag på förbättringar. Samtidigt som man gör platsbesöket brukar byggnaden mätas upp för att se hur många kvadratmeter A-temp byggnaden har. Andra data samlas in om den nuvarande förbrukningen av vatten, el, fjärrvärme, ved, eller om man har någon annan värmekälla till sin byggnad.

Måste jag effektivisera ? Nej men vi måste ge ett förslag på åtgärder som kan vara till besparing för er.

Vad kan jag göra för att det ska gå smidigt?

Ta fram nuvarande förbrukning ex elräkning, fjärrvärme räkningen, vattenförbrukningen. Om ni har gjort en radonmätning se i så fall om du kan se ert Bq värde samt vilket datum mätningen gjordes. Du som inte bor i villa kan se om du kan hitta OVK protokollet.

Vad kostar det att energideklarera?

Vi lämnar fast pris utan överraskningar på både villor kommersiella fastigheter och andra objekt som är skyldiga att göra en energideklaration. Ring eller maila.

Energibalansberäkning

En energibalansberäkning gör man vid bygglov för att se om den kommande byggnaden kan uppfylla lagens krav på energiprestanda. Man räknar bla in hur mycket energi väggar, fönster, dörrar, tak och golvkonstruktioner kommer att släppa ut. Hur är det med lufttätheten och vilken värmekälla kommer att användas påverkar också resultatet. Det skiljer inte så mycket från att göra en energideklaration men då inga faktiska data finns så gör man en beräkning istället. Vi använder ett program som heter IDA ICE för sådana uppdrag.

VI ger dig en fast kostnad för din energibalansberäkning.

Energioptimering

Optimera din energianvändning. Att som vi ha kunskap och förmåga att designa ett styr och reglersystem som är anpassat för din fastighet, samtidigt som vi kombinerar detta med energiexpertens kunskap gör att vi kan optimera er energianvändning. Vi lämnar gärna åtgärdsförslag och en offert för att genomföra förslagen helt utan kostnad.